skip_to_content
Zpět na všechny recepty

Autentické vietnamské masové kuličky - Thịt viên

Autentické vietnamské masové kuličky - Thịt viên

Vietnamské smažené masové kuličky thịt viên připravené k podávání. Tradičně neobsahují strouhanku ani vejce. Soudržnost zajišťuje škrob a dobře promíchané maso.

Sdílet:

Masové kuličky

  • 500 g mletého vepřového masa (ideálně s ~30% tuku, např. plec nebo bůček)
  • 2 ks šalotky (nebo 1 menší cibule; jemně nasekat)
  • 3 stroužky česneku (jemně nasekat)
  • 1 až 2 lžíce rybí omáčky (nước mắm, dle chuti)
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička cukru (nebo špetka hạt nêm / MSG)
  • 2 lžičky (10 až 15 g) kukuřičného nebo tapiokového škrobu
  • Rostlinný olej na smažení

Omáčka: nước chấm

  • 3 lžíce rybí omáčky (nước mắm)
  • 6 lžic teplé vody
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce limetkové šťávy (nebo citronové šťávy)
  • 2 stroužky česneku (nasekané najemno nebo prolisované)
  • 1 malá chilli paprička (nasekaná nadrobno, bez semínek pokud nechcete příliš pálivé)
  • Volitelně: pár nudliček mrkve na ozdobu

Příprava masové směsi

  1. 1

    Vložte mleté vepřové do mísy a přidejte nasekané šalotky a česnek.

  2. 2

    Dochuťte rybí omáčkou, cukrem (nebo hạt nêm), a mletým pepřem. Nakonec přisypte škrob.

  3. 3

    Vše důkladně promíchejte, ideálně rukou nebo vařečkou několik minut, až směs zpružní a začne lehce lepit (uvolní se bílkovina).

  4. 4

    Směs nechte asi 10 až 15 minut odležet v chladu, aby se maso marinovalo a chutě propojily.

Tvarování kuliček

  1. 1

    Z odleželé směsi tvarujte vlhkýma nebo lehce olejem potřenýma rukama malé kuličky o průměru cca 3 až 4 cm (velikost pingpongového míčku).

  2. 2

    Při válení masa dlaněmi netlačte příliš silně, aby výsledné kuličky nebyly tuhé, ale zároveň je zformujte pevně, aby se při smažení nerozpadly.

  3. 3

    Hotové kuličky odkládejte na talíř. (Z této dávky získáte zhruba 15 až 20 kuliček.)

Smažení

  1. 1

    Ve větší pánvi nebo woku rozehřejte vrstvu oleje (cca 1 až 2 cm) na střední teplotu.

  2. 2

    Smažte kuličky pozvolna ze všech stran dozlatova. Nepřehánějte teplotu, aby se nespálily zvenku a zůstaly syrové uvnitř.

  3. 3

    Kuličky otáčejte, aby se propekly rovnoměrně; celkem to trvá asi 5 až 7 minut.

  4. 4

    Osmažené masové kuličky vyndejte a nechte okapat na papírové utěrce.

Omáčka: Nước Chấm

  1. 1

    V misce smíchej teplou vodu a cukr, míchej, dokud se cukr nerozpustí.

  2. 2

    Přidej rybí omáčku a limetkovou šťávu, zamíchej.

  3. 3

    Vmíchej nasekaný česnek a chilli.

  4. 4

    Pokud chceš, přidej pár nudliček mrkve pro barvu.

  5. 5

    Omáčku ochutnej. Měla by být sladko-slaná a lehce kyselá. Dolaď vodou (na jemnější chuť) nebo limetkou (na kyselejší chuť).

Poznámky a tipy

Autentické složení

V autentických vietnamských receptech se nepřidává vejce ani strouhanka. Směs získá potřebnou soudržnost díky škrobu a důkladnému promíchání masa s kořením.

Alternativní vaření v polévce

Tyto kuličky lze také vařit v polévce místo smažení. Stačí je opatrně vložit do vroucího vývaru či polévky; maso zpevní a až budou kuličky uvařené, vyplavou na povrch. Tento postup se používá např. u lehkých zeleninových polévek (canh) k domácí rýži.

Podávání a omáčky

Jako hlavní jídlo s rýží: Osmažené thịt viên se v Hanoji často podávají s vařenou jasmínovou rýží, buď přímo, nebo promíchané s omáčkou (např. thịt viên sốt cà chua - v rajčatové omáčce, nebo sốt mắm gừng - v rybovo-zázvorové glazuře).

S nudlemi (bún): Podávají se s vychlazenými bún nudlemi, nakládanou zeleninou a sladkokyselou rybí omáčkou (nước mắm chua ngọt) jako zálivkou, podobně jako bún chả.

V polévce: Jsou běžnou součástí polévek, od lehkých zeleninových vývarů (canh) po sytější nudlové polévky jako bún mọc.

Dipy a omáčky: Tradičně se k namáčení podává připravená nước chấm (viz recept výše). Alternativou může být i čili omáčka (tương ớt). Pokud jsou kuličky podávány v jiné omáčce (rajčatové apod.), samostatný dip není nutný.